

İlçemiz Kaymakamıyla Afet Konulu Röportaj
Okulumuz Afete Hazırlık Kulübü öğrencilerimiz Esila Atmaca ve Erva Sırtlaya 12.03.2025 tarihinde kulüp etkinlikleri kapsamında İlçemiz Kaymakamı Sayın Ferhat Vardar’ı ziyaret etti. Okul Müdürümüz Kamil Gürsoy ve Kulüp Rehber Öğretmeni Yeliz Kara Demiral’ın da eşlik ettiği ziyarette İlçemiz ve bölgemizin afet riski ve afete hazırlık durumu konularında Sayın Kaymakamımız ile bir röportaj gerçekleştirildi. Öğrencilerimizin tüm sorularını detaylı bir şekilde yanıtlayan Kaymakamımız Ferhat Vardar'a ilgisi ve verdikleri bilgiler için teşekkür ederiz. Yapılan röportaj metni aşağıda yer almaktadır.
Afete Hazırlık Kulübü’nün İlçe Kaymakamımız Sayın Ferhat Vardar ile İlçemizin Afet Riskleri Afete Hazırlık Durumu Röportajı
1.Beşikdüzü Kaymakamlığı olarak afet yönetimi konusunda ilçe kaymakamlığı bünyesinde özel bir birim var mı? Olası bir afet durumunda nasıl bir koordine yapılmaktadır?
Afad'ın ilçeye bağlı olan bir birimi yoktur. Olası bir afet durumunda risk bitene kadar kurul amirleriyle birlikte afet koordinasyon merkezleri kurulur. Bu merkez afet ve acil durumun yaşandığı bölgede hareket edebilen bir acil durum merkezi işlevi görür. Olayın yönetilmesinde eşgüdümün sağlandığı saha ofisi olarak hizmet verir.
2. Trabzon ve ilçemizin afet riskleri konusunda durumu nedir?
İlimizde ve ilçemizin coğrafi yapısından dolayı sel ve heyelan oldukça fazla bir şekilde gözükmektedir. Ayrıca şehrimiz yakın illerde gerçekleşen yıkıcı depremlerden de etkilenmektedir.
3.Deprem konusunda Trabzon’un mevcut risk durumunda bir değişiklik var mı?
İlimiz fay hattının geçtiği bir bölgede değildir ama çevre illerde meydana gelen yıkıcı depremlerden oldukça fazla bir şekilde etkilenir. Trabzon’un mevcut risk durumunda bir değişiklik yoktur. Daha önce söylediğim gibi fay hattında buluna illere olan yakınlığından kaynaklı etkilenme durumu söz konusudur. Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından yapılan çeşitli eğitimlere katılarak hazırlık konusunda bilgilendirilmekteyiz.
4.Beşikdüzü ilçesi özelinde kaymakamlık ile birlikte hareket eden bir afet masası veya kurulu var mı? Varsa kimlerden oluşmaktadır?
Afad'ın ilçe örgütlenmesi yoktur. O yüzden ilçemize özel bir afet masası veya kurulu yoktur.
5. İlçemizde yaşadığınız bir doğal afet deneyiminizi bizimle paylaşabilir misiniz?
21 Eylül 2016 tarihinde Trabzon ili Beşikdüzü başta olmak üzere Vakfıkebir ,Eynesil ve Görele ilçelerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle büyük bir sel felaketi yaşanmıştır. Bu sel ve heyelan nedeniyle maalesef 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. O zamanlar ben Beşikdüzü ilçesinde kaymakamlık görevi yapmıyordum ama konuya hakimdim. O sıralar ilçemizde su taşkınlarını önleyecek bendler yoktu. Bu olay üzerine devlet su işleri ilçemize 3 tane tersip bendi yaptı. Sonraki yıllarda yaşanan sellerde alınan önlemlerle yaşanan zararın boyutunun önüne geçilmiştir. 24 saat esasına göre yürütülen çalışmalarda vatandaşlarımızın ihtiyaçları hızlı şekilde giderilerek normal yaşantıya geçiş sağlanmıştır.
6. Özellikle ilçede olası bir ani ve büyük çaplı bir afet durumunda toplanma yeri,gıda,barınma ve iletişim için özellikle afetin ilk dakikaları için bir eylem planı var mı?
İlçemizde 2 tane toplanma alanı vardır. Bir tanesi Gözaçan parkında bir diğeri ise Kaymakamlık arkasında bulunan geniş alandır. Halkımızın güvenli ve hızlı şekilde alanda toplanmalarını sağlamak için bu alanlar belirlenmiştir.
7.Doğal afetler içinde sizce yönetimi en zor olan afet türü hangisidir?
Bana göre doğal afetler içerisinde depremlerin yönetimi çok zordur. Çünkü etkileri ve verdikleri hasarların boyutu ve kayıpların sayısı çok büyüktür. Bunu ülkemizde yaşanan 6 Şubat depreminde de gördük.Yaşanan yıkımın etkileri halen daha devam etmektedir. Bu depremde koordine ve yardım ulaştırma noktasında ilçe halkımızın ve kurumlarımızın da büyük desteği ile deprem yaralarını sarmak için yardım kamyonlarını en hızlı şekilde hareket ettiren ilçeyiz. Biz daha önce yaşadığımız İstanbul depremi sonrasında devletimizin hazırlık ve deprem yasaları sayesinde yaraları sarma noktasında planlı ve koordineli şekilde çalışıldı.
8. Bu bölgedeki öğrenciler ve bölge halkı için genel bir uyarı ve tavsiyeleriniz neler olabilir?
Öğrencilerimizin ve halkımızın dikkatli olmasını ve yapılan eğitimleri önem vererek dinlemelerini tavsiye edebilirim. Halkımız için de özellikle bölgemizin sahip olduğu risklerden dolayı yapılan uyarı ve ikazları dikkate almaları ve dere yataklarına ev yapmamaları konusunda uyarı yapmak isterim.