

Kütük Defterlerinin Dijital Ortama Aktarılması Projesi Tamamlandı
Okulumuza ait 1939'dan 2016 yılına kadar öğrenci kayıtlarının tutulduğu kütük defterlerinin dijital veri tabanına aktarılması projesi tamamlandı. Okulumuz tarih öğretmeni Enver Arslan'nın koordinesinde yürütülen ve yaklaşık iki yıl süren çalışmalarda toplamda yüze yakın öğrenci görev aldı. Projede 16600 kişiye ait 500 binden fazla veri ve bu kişilere ait 15200 fotoğraf dijital ortamda veri tabanına aktarıldı.
Tüm eğitim kurumları, kuruluşlarından itibaren "kütük defteri" ya da "sicil defteri" adı verilen defterleri 2007'ye kadar tutmak ve saklamak zorundaydı, ancak bu 2007 yılından sonra Milli Eğitim Bakanlığının "e-okul" sistemine işlenen veriler, bakanlığın sunucularında muhafaza edildiğinden artık bu defterlerin tutulma zorunluluğu kaldırıldı. Bu bilgilere ulaşılmak istenildiğinde yetkilendirilmiş kişiler "e-okul" sistemi üzerinden bu verilere ulaşabilmektedir. Biz projemizde "2007'den önceki kayıtlar ne oldu, ne olacak?" sorularına çözüm üreterek bu kayıtları da bilgisayar ortamına aktardık.
Kurumumuzda 25 adet kütük defteri olduğunu tespit edildikten sonra bunlar kronolojik sıraya koyuldu. En eski defterin 1939'da, son defterin ise 2016'da tutulduğu belirlenen defterler farklı boyutta olmakla birlikte her birinde en az beş yüz en fazla bin beş yüz kişinin kayıtlı olduğu görüldü. Bu defterlerde kayıtlı olan kişilerin fotoğrafı da dahil olmak üzere otuz beş farklı başlıktaki bilgi MS Access veri tabanına aktarıldı.
Bir çok platformda sergilenen projemiz, özellikle mezunlarımız başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerince takdir edilmiştir. Projemiz kapsamında mezunlarımıza veya mezunlarımızın birinci derece yakınlarına talep etmeleri halinde kütük defterlerindeki mezun bilgilerinin basılı dökümanını vermeye devam etmekteyiz.
Gerçekleştirilen projenin online ortama taşınması için de gerekli çalışmalar yapılmaktadır.